Eγκατάσταση Κλιματιστικών

Εγκατάσταση και Συντήρηση Κλιματιστικού
Η αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του κλιματιστικού δεν εξαρτάται μόνο από την σωστή και ορθολογική επιλογή του. Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η σωστή εγκατάσταση και η συντήρησή του.

Έτσι, η εσωτερική μονάδα είναι προτιμότερο να εγκατασταθεί στη σκιερότερη πλευρά του χώρου και σε θέση ώστε να διασφαλίζεται η σωστή κατανομή του αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακριβώς κάτω από την μονάδα δεν πρέπει να υπάρχουν συσκευές που δημιουργούν μεγάλη θερμική ενέργεια, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά ο αισθητήρας θερμοκρασίας του κλιματιστικού.

Το εξωτερικό μηχάνημα πρέπει να εγκατασταθεί σε τέτοια θέση ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την συντήρησή του. Αν τοποθετηθεί σε σκιερή θέση θα έχουμε μια πρόσθετη μείωση κόστους λειτουργίας κατά 2-3% περίπου, λόγω της αποδοτικότερης λειτουργίας του.
Μείωση της απόστασης (μήκους) σωληνώσεων μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας συνεπάγεται αποδοτικότερη λειτουργία της συσκευής.

Η συντήρηση των κλιματιστικών συσκευών είναι απαραίτητη, τόσο για την έγκαιρη πρόληψη βλαβών, όσο και για την διασφάλιση αποδοτικής και υγιεινής λειτουργίας. Η συχνότητά της εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τον βαθμό χρήσης της κλιματιστικής συσκευής αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου που έχει εγκατασταθεί. Ειδικότερα σε χώρους ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων η συντήρηση συνίσταται να γίνετε κάθε χρόνο.

Εάν τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι 9.000 ή 12.000 Btu/h τότε για την ηλεκτρική παροχή, μια ενισχυμένη πρίζα (suko) είναι αρκετή. Εάν τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι 18.000 ή 24.000 Btu/h, τότε απαιτείται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα με καλώδιο 3x2,5 και ασφάλεια 16 Α και 20 Α αντίστοιχα.
Και φυσικά η εγκατάσταση και συντήρηση πρέπει πάντοτε να γίνεται από εξειδικευμένους αδειούχους τεχνίτες.

Σωστή θεση κλιαμτιστικου.

1)Να μην κτυπάει ο αέρας του κλιματιστικού στα σημεία που καθόμαστε για να μην πάθουμε ψύξη  να μην πιαστούμε και να μην αρρωστήσουμε κτλ.
2) εάν έχουμε σαλονοκουζινα να μην το τοποθετήσουμε κοντά στο σημείο που θα μαγειρεύουμε  για να μην απορροφησει το κλιματιστικό άσχημες μυρωδιές και ύστερα δεν μπορούμε να το καθαρίσουμε επίσης θα έχει πόλη άσχημη οσμή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Συμπληρώνω και τελειώνω με το ότι το καλύτερο σημείο είναι εκεί όπου θα μπορούμε να στέλνουμε τον αέρα όσο το δυνατών ποιο κοντά  στο κέντρο του χώρου μας(χωρίς να το κατευθύνουμε πάνω μας).

Επιλέξαμε λοιπόν και το σωστό σημείο, και τώρα θα σας πω κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεται για την σωστή τοποθέτηση, ένα κλιματιστικό αποτελείται από δυο μέρη την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα αυτά τα δυο μέρη συνδέονται μεταξύ τους με χαλκό σωλήνες και εδω δώστε προσοχή οι χαλκόσωλήνες (συγκεκριμένα ένας μικρός και ένας μεγάλος σωλήνας) αυτές μονώνονται με ειδικό μονωτικό υλικό θα πρέπει να προσέξουμε ο κάθε χαλκόσωλήνας να μονωθεί ξεχωριστά  να το ζητήσουμε αυτό από τον τεχνικό που θα μας κάνει την τοποθέτηση, ο λόγος είναι πόλη  σοβαρός εάν δεν τα μονώσουμε ξεχωριστά θα έχουμε πτώση αποδόσεις στην θέρμανση έως και 15%, συμπληρώνω πως σχεδόν κανένα συνεργείο που σας στέλνουν τα ηλεκτρομαγαζα για την τοποθέτηση του κλιματιστικού σας δεν το κάνει αυτό  χρησιμοποιούν μόνο μια μόνωση με αποτέλεσμα εσείς να έχετε πλήρωση ένα μηχάνημα 700-900 ευρώ και για 10-15 ευρώ να μην λειτούργει σωστά, 
μην το θεωρήσετε δεδομένο πως ο τεχνικός ξέρει και θα το κάνει καθώς οι περισσότερη δεν το γνωρίζουν η γνωρίζουν και απλός δεν το κάνουν.
Κάτι ακόμη που δεν το κάνουν οι περισσότερη τεχνικοί είναι κενό αέρος πριν ανοίξουν τα υγρά του κλιματιστική με αποτέλεσμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να έχουμε πρόβλημα αποδόσεις δεν αναφέρω τους λογούς καθώς δεν θα γιάνουνε κατανοητή από ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τον κλιματισμό.

« Επιστροφή στη λίστα